Vážený pane Krásenský
Ještě jednou budu reagovat na Vaše povídání o původech psů.


Ano, Váš pes má velmi dobrý původ. A je velmi hezký. Bodejť by nebyl, když byl prochován na jednoho z nejlepších psů historie chovu RTW.
Podíváme-li se do jeho rodokmenu, zjistíme, že Benno v. d. Schwarzen Heide je ze strany otce jeho dědem, ze strany matky byl otcem dvou bratrů, kteří se objevují jako dědové matky. Matka Vašeho psa tedy pochází z blízké příbuzenské plemenitby, a ještě byla krytá příbuzným psem.
Podíváme-li se ještě dál, uvidíme, že Benno má jako předka Ivese Eulenspiegel, tak, jako například častý předek německých psů Chris von der Obergrombacher Schloss.
Dále zjistíme, že Matcho von Burgthann, který má u nás prostřednictvím Daglese Sanblu mnoho potomků pochází ze stejné linie.
To samé Mambo a Happy Holubí dům, všichni potomci mého nezapomenutelného Simby, také potomci mé Janky.
A mnoho mnoho dalších vede tuto krev.
Ale víte, co je důležité, o čem nemáte zřejmě žádnou informaci?
Že 86 rottweilerů - potomků Exe v. d. Gruberheide, který působil začátkem osmdesátých let u nás vede tutéž krev?
Jeho otcem byl totiž zakladatel nejúspěšnější německé linie rottweilerů Ives v. d. Eulenspiegel.
A tak se podívejte do databáze on-line a tam vše najdete.
Já mám zkušenost takovou, že není radno dále tuto krev zhušťovat, protože se začali po takto uskutečněných spojeních objevovat hrůzné podkusy, viditelné již u čtyřtýdenních štěňat.
Takovéto vady se neobjevují u potomků zvířat, kde se výše jmenovaní jedinci nevyskytují.
Přesto je pro mě Benno nezapomenutelný, úžasný pes, kterým jsem bohužel nemohla krýt svou fenu proto, že v době jejího hárání byl právě v Americe, kam vždy na 3 měsíce odjížděl se spolumajitelkou.
V roce 1990 byla v Brně Světová výstava psů, kde Benno v. d. Schwarzen Heide s přehledem vyhrál, byl čtyřletý.
Ten rok jsem svého psa llaxe Ammonit vystavovala v Ingolstadtu, ve třídě pracovní, kde byli i Nemo Hegnebacher Landl, Benno Schwarzen Heide, Chris v. Obergrombacher Schloss. Měla jsem čest se s nimi utkat a byl to pro mě zážitek.
Dovezla jsem po Bennovi Yolu von Bakes. Uchovnila jsem ji u nás, vyhrála pár výstav, měla bonitaci, zkoušky, byla krásná, ale hloupá.
Při představě, že i její potomstvo bude hloupé jako ona a chudáci majitelé štěňat budou mít stejné problémy při výcviku jako já, jsem ji ani nekryla a nechala ji kamarádce v Polsku, kde rottweilery necvičili. Naštěstí Yola dala potomstvo chytřejší, než byla sama.
To na vysvětlení Vaší věty, že jsem ji vyexportovala.
Z Vašeho článku je zřejmé, že mě podezíráte z určité averze vůči Vašemu psovi. Není to tak.

 


Alena Buriánková - jen za sebe