Komu jsme pomohli zákazem kupírování ocasů u RTW ?



No přece množitelům štěňat bez PP a chovatelům organizovaných v UCI. To je výsledek hlasování cca třech desítek členů RTW Klubu ČR, kteří rozhodli v loni na členské schůzi o budoucnosti chovu RTW. Pravda, vidina toho, že se nebudu moct zúčastnit výstav v zemi původu a na prestižní klubové výstavě RTW se psem bez ocasu, byla pro mnohé členy deprimující. Přiznejme si, kolik z nás v Německu své psy vystavuje? Přitom stačilo zvolit kompromis v duchu slabé české demokracie – ať si délku ocasu RTW řeší každý chovatel sám jak uzná za vhodné. Tak jak to platilo ještě v roce 2004.


Vždyť kupírování ocasů žádný zákon v ČR nezakazuje !



Bylo by na svobodné vůli každého chovatele, zda dá přednost kupírování či nikoliv a vyrazí s dlouhoocasím rotvíkem na úspěšné výstavy za hranice naší země.
Zaujal mě článek MVDr. Sedláře v časopisu Pes přítel člověka 7/05, kde píše o tom, že rotvíci se více než sto let kupírovali a nyní se bude požadovat správné nesení ocasu, což nebude zdaleka tak jednoduché, jak se to jeví zastáncům za dlouhé ocasy. Tito horlivci to poznají až od roku 2007, kdy špatně nesený ocas bude brán jako vada nepřípustná do chovu.
Změna k demokratickému řešení kupírování je možná na členské schůzi. Záleží jen na rozumném a tolerantním přístupu k tomuto tématu, který trápí nemálo chovatelů. Malý příklad, že to jde, když se chce.

Knírač FCI č. 181-3 stať TRUP …. zakončený zaoblenou zádí s vysoko nasazeným ocasem .Ocas zkrácen nebo ponechán nezkrácený v přirozené podobě.



Procházková I.
Hájková K.
Kotlíková L.
Dolejš J.
Brychtová K.
Plachý P.
Chlupáčková K.
Brychta L.
Toušková H. ml.
Cardová L.
Bartůšková M.
Toušková H.
Melicharová Š.
Konopík L.
Cypřichová R.
Aron P.